Skip to main content
Nieuws

Het kweekproces van een paprika

Door: 7 december 2017augustus 30th, 2021Geen reacties

TotaalVERS vindt het belangrijk om zo veel mogelijk producten uit de streek te betrekken. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de paprika’s van Chris den Ouden. Chris teelt paprika’s in de polder van Poortugaal en levert deze dagelijks af bij TotaalVERS. Hier worden zijn paprika’s verwerkt in de snijderij, in de productiekeuken of vinden ze onbewerkt hun weg naar de klanten van TotaalVERS.

Om onze lezers wat meer inzicht te geven in hoe het telen van een paprika in zijn werk gaat, brachten wij een bezoek aan Chris die ons opwachtte in zijn kas.

Chris vertelt dat de eerste stap voor een paprikateler het selecteren van de juiste rassen is. Ieder ras heeft zijn eigen kwaliteiten. Het ene ras vindt het heerlijk om rood te blijven, het andere ras wordt liever groen en sommige rassen zijn liever oranje.

Nadat er een keuze is gemaakt voor het juiste ras worden de zaden ingekocht. De zaden worden in eerste instantie gezaaid bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in de eerste groeifase van de zaden. Dit gebeurd dus bij een externe partij en niet bij Chris in de kas. Na een week groeien worden de zaden in potten geplaatst. In de potten krijgen de zaden drie weken de tijd om zich te ontwikkelen tot mooie paprikaplantjes.

Na vier weken groei zijn de planten groot genoeg om verplaatst te worden naar de kas van Chris. In totaal zijn er vier vrachtwagens nodig om alle 40.000 planten bij kwekerij den Ouden te krijgen. Deze 40.000 plantjes worden in twee dagen met zeven medewerkers geplant in de kassen, waar ze eindelijk hun eigen plek krijgen.

Nadat alle 40.000 plantjes zijn geplant begint fase twee. In fase twee staat het groeien van de paprikaplant centraal. De kleine paprikaplant krijgt drie weken de tijd om zich te ontwikkelen tot een volwaardige plant. Tijdens dit proces worden er 120.000 touwtjes aan het plafond van de kas bevestigd, iedere paprikaplant wordt aan drie touwtjes geknoopt. Deze techniek zorgt ervoor dat de paprikaplant in de juiste richting groeit. Om er zeker van te zijn dat de paprikaplant tijdens het groeiproces goed omhoog blijft groeien moeten de touwtjes om de twee weken om de groeiende plant heen gedraaid worden.

Na 8 tot 9 weken groeien hebben de bloemetjes op de paprikaplant zich ontwikkeld tot vruchten. Een paprikaplant wordt ongeveer 3 tot 4 meter hoog en produceert in een jaar tijd ongeveer 60 paprika’s.

Na de 9e week begint fase drie en kan er langzaam begonnen worden met oogsten. Vanaf dit moment wordt er iedere week geoogst. Het oogsten van de paprika’s gebeurt bijna volledig met de hand. Na het plukken worden de paprika’s met de hand gesorteerd op kwaliteit, grootte en gewicht.

Het oogsten zal doorgaan tot en met eind oktober. Nadat alle paprika’s zijn geoogst worden de kassen volledig leeg gehaald. Alle planten worden uit de kas gehaald en de kassen worden grondig schoon gemaakt, dit neemt ongeveer 4 weken in beslag.